## SKM Infection Prevention and Control Course 15<sup>th</sup> - 16<sup>th</sup> May (Thursday/Friday) 2025

Торіс	Time	Facilitator	Duration	Credit Hrs
Day 1 (Thursda				
Introduction of facilitator and course	9:00-9:10	Dr. Aun Raza	10mins	
Pretest	9:10-9:30	Mr. Nadeem Paul	20mins	0.25
The importance of Prevention and Control of Infection (PCI)	9:30-9:45	Dr. Faisal Sultan	15mins	
Infection Prevention & Control program (IPC team, KPI)	9:45-10:15	Dr. Aun Raza	30mins	0.5
Tea I				
An overview of infection prevention strategies	10:30-11:30	Dr. Salma Abbas	60mins	1
An overview of outbreak investigation and role of Microbiologist	11:30–12:30	Dr. Summiya Nizamuddin	60mins	1
Lunch and I				
Hand Hygiene (Overview and hands- on training)	13:30-15:00	Mr. Nadeem Paul	90mins	1.5
Environmental cleaning and Disinfection	15:00-16:00	Mr. Nadeem Paul/ Mr. Shahid Umar Khan	60mins	1
Day 2 (Friday)				
Occupational exposure to blood and body fluids	09:00-9:30	Dr. Azra Parveen	30mins	0.5
Hands-on training on NSSI	09:30-10:00	Mr. Nadeem Paul	30mins	0.5
Tea l				
Role of CSSD in infection prevention and control	10:15-11:15	Ms. Surraya Parveen	60mins	1
Standard and Isolation Precautions	11:15-11:30	Dr. Seemal Aslam	15mins	0.25
Hands-on training on Standard and Isolation Precautions	11:30-12:30	Dr. Seemal Aslam/Mr. Nadeem Paul	90mins	1.5

Lunch				
Impact of blood culture contamination and appropriate sample collection	13:30-14:00	Dr. Nida Safdar	30mins	0.5
Healthcare-associated infections and prevention	14:00-14:30	Dr. Aun Raza	30mins	0.5
Role antimicrobial stewardship and infection prevention and control	14:30-15:00	Mr. Rehan Khan	30mins	0.5
Post-test	15:00-15:20	Mr. Nadeem Paul	20mins	0.25
Closing Remarks	15:20-15:30	Dr. Salma Abbas	10mins	